1. خانه
  2. مقالات
  3. پمپ سانتریفیوژی
پمپ سانتریفیوژی

پمپ سانتریفیوژ پمپ گریز از مرکز 

پمپ سانتریفیوژ یا گریز از مرکز نوعی از پمپ انتقال مایعات است که اساس کارکرد آن بر اساس نیروی گریز از مرکز می باشد.

در پمپ سانترفیوژ وظیفه اصلی انتقال مایعات را پروانه یا Impeller ایفا میکند که باعث ایجاد فشار برای جابجایی مایعات می شود.
نحوه کارکرد پمپ سانترفیوژ

نحوه کاکرد پمپ سانتریفیوژ

به اینصورت می باشد که از طریق قسمت ورودی پمپ، مایعات به داخل محفظه پمپ سانتریفیوژ وارد شده و توسط ساختار و شکلی که بدنه پمپ دارد به مرکز پمپ وپروانه می شود.

در مرکز پمپ سانتریفیوژ پره ها قرار گرفته که با ورود آب به این ناحیه در اثر کاهش فشار، سیال دقیقا پشت پروانه قرار می گیرد.

شکل زیر یک نمای کلی از پمپ سانتریفیوژی نمایش می دهد

پمپ سانتریفیوژی

پروانه پمپ سانتریفیوژی از طریق یک الکتروموتور محرک و توسط شافت یا همان محور، با سرعت بالایی شروع به چرخش نموده و مایعی که در ناحیه پره قرار گرفته است را به چرخش وا می دارد. سرعت این الکتروموتورها معمولا 1500 یا 3000 دور در دقیقه می باشد.

آب با سرعت بسیار بالایی به دلیل ساختار و شکل پروانه در بین پره ها سرعت گرفته و در فضای مرکز پمپ می چرخد.

در اثر این افزایش انرژی دورانی انرژی جنبشی مایع افزایش یافته و با توجه به نیروی گریز از مرکزی که از طریق الکتروموتور نیروی محرک به پروانه وارد می شود و به دلیل ساختار و شکل بدنه پمپ سانتریفیوژ به سمت خروجی پمپ هدایت شده و در این حالت حجم سیالات پوسته پمپ سانتریفیوژ به شدت افزایش می یابد.

نهایتا انرژی جنبشی انباشت شده مایع از طریق شکل و طراحی شبکه خروجی تبدیل به فشار شده و سیال با فشاری بالا از خروجی به بیرون هدایت می شود.

موارد استفاده از پمپ سانتریفیوژ

به طور کلی از پمپ سانتریفیوژ برای افزایش فشار آب مایعات در جابجایی و انتقال آن استفاده می شود. پمپ سانتریفیوژ در انواع خودمکش، طبقاتی – چند پروانه ، عمود نصب و یا محفظه ای با برش های شعاعی می باشد.

این دسته از پمپ ها با توجه به کاربری ساختمانی با توجه به ارتفاع ساختمان بر اساس طبقات، توان الکتروموتور و سایز پمپ امکان نصب افقی و عمودی نیز دارند.

در پمپ سانتریفیوژ شکل پره پروانه به صورت مورب و شعاعی طراحی شده است و در درون محفظه پمپ سانتریفیوژ قرار گرفته است. محفظه یاد شده که محل تولید فشار آب است از طریق پیچ روی بدنه و شافت به بدنه الکتروموتور متصل می شوند.

در محل اتصال نافی پمپ برای آببندی و جوگیری از نشتی آب از سیل مکانیکی استفاده می شود.

مزایا و معایب

الکتروپمپ های گریز از مرکز یا اصطلاحا پمپ سانتریفیوژ دارای ساختاری ساده، ارزان، طراحی آسان، تنوع بالا، تعمیر و نگهداری کم هزینه، تولید فشار یکسان و یکنواخت هستند.

با تغییری ساده در وضعیت پره های پروانه میتوان عملکرد پمپ را در خروجی تغییر داد و در صورتی که بر اثر مرور زمان و رسوب گرفتگی لوله خروجی، قطر آن کاهش یافته یا مسدود شود، عملکرد پمپ برای تولید فشار دچار تغییر نشده و به پمپ آسیب وارد نمی شود.

اما در مقابل، میزان آبدهی یا دبی کم، نیاز به آب بندی و کاهش بازدهی پمپ در آبدهی های بالا از معایب پمپ سانتریفیوژ می باشد.

برای روشن شدن موضوع، زمانیکه در یک واحد آپارتمانی دو یا سه واحد به طور همزمان نیاز به مصرف آب داشته باشند میزان آبدهی پمپ در حداکثر مورد استفاده قرار می گیرد و درست در همین نقطه به دلیل محدودیت دپی پمپ سانتریفیوژی راندمان آن کاهش می یابد.

اما به دلیل اینکه مصرف همزمان واحد ها دقیقا در یک مقطع زمانی خاص بسیار به ندرت اتفاق می افتد و به دلیل مزایای زیاد از پمپ سانتریفیوژی گریز از مرکز در سیستم های خانگی بسیار استفاده می شود.

پنتاکس سانتریفیوژی CM یکی از انواع پمپ گریز از مرکز تولیدی شرکت ایتالیایی Pentax است که به مدل بشقابی معروف گردیده است .

همچنین سایر مدل های پمپ های Centrifugal پنتاکس در مدل های CR، CH و CS با کارایی ها و ویژگی های خاص در دسترس می باشند .
کاربری پمپ سانتریفیوژی

  • ساختمان های مسکونی
  • انتقال آب تمیز در سیستم های کشاورزی
  • آتشنشانی و سیستم های اطفاء حریق
  • آبنما و استخر
  • سیستم های گند زدایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست