تابلوی فرمان دورمتغیر بوستر پمپ آب رسانی یک تجهیز مهم در سیستمهای پمپاژ آب است که برای کنترل عملکرد و تنظیم دبی و فشار آب در سیستم بوستر پمپ استفاده میشود. این تابلو به عنوان یک مرکز کنترل برای بوستر پمپها عمل میکند و ویژگیهای مختلفی دارد که اجازه کنترل دقیق سیستم را میدهد. ویژگیهای معمول تابلوی فرمان دورمتغیر بوستر پمپ آب رسانی عبارتند از:
نمایشگرها: تابلو معمولاً دارای نمایشگرهای دیجیتال است که دبی و فشار آب را نمایش میدهند.
کلیدها و دکمهها: این تابلو دارای کلیدها و دکمههای کنترلی است که به کاربر اجازه تنظیم دبی و فشار آب را میدهند.
سنسورها: تابلو میتواند به سنسورهای مختلفی متصل باشد که اطلاعات در مورد دبی و فشار آب را به تابلو ارسال میکنند.
کنترل PID: برخی از تابلوها دارای کنترل PID (نسبی-انتگرال-مشتقی) هستند که به بهبود کنترل دقیق دبی و فشار آب کمک میکند.
ورودی و خروجیها: تابلو دارای ورودیها و خروجیهای مختلفی است که به اتصال به سیستمهای جانبی مانند سنسورها، الکتروپومپها و تجهیزات مرتبط کمک میکند.
واحد کنترل: تابلو دارای واحد کنترل میباشد که الگوریتمهای کنترلی برای تنظیم دبی و فشار آب اعمال میکند.
قابلیت اتصال به شبکه: برخی از تابلوها از امکان اتصال به شبکههای مخابراتی و اتوماسیون استفاده میکنند تا از راه دور کنترل و نظارت بر سیستم را فراهم کنند.
تابلوی فرمان دورمتغیر بوستر پمپ آب رسانی یکی از اجزای حیاتی در سیستمهای تأمین آب و توزیع آب است و به بهرهوری و کارایی این سیستمها کمک میکند.
بیشتر بوستر پمپ ها به صورت گریز از مرکز هستند که با یک یا چند پروانه، سیال را به داخل ورودی پمپ کشیده و با عبور سیال از پروانه، آن را با فشار به مسیر تخلیه پمپاژ می کند. برخی بوستر پمپ ها تک مرحله ای هستند، به این معنی که دارای یک تنها یک پروانه هستند. پیکربندی های چند مرحله ای شامل بیش از یک پروانه وجود دارد که برای افزایش فشار بیشتر و حرکت آب به ارتفاعات بسیار بالاتر یا از طریق خطوط لوله بسیار طولانی تر مورد استفاده قرار می گیرند.
در ادامه می خواهیم ساز و کار اجزاء و قطعات بوستر پمپ را برای آشنایی بیشتر با نحوه عملکرد آن توضیح دهیم.
مهم ترین جزء یک مجموعه بوستر پمپ، پمپ و الکتروموتور آن می باشد که وظیفه اصلی راه اندازی و حرکت محور و پروانه بوستر پمپ را به عهده دارند. الکتروموتور انرژی الکتریکی را دریافت کرده و انرژی مکانیکی را به پمپ ارسال می نماید. در بعضی بوستر پمپ ها، پمپ و الکتروموتور از هم جدا و در برخی تحت عنوان الکتروپمپ، به هم متصل می باشند. چنانچه پمپ و موتور از هم جدا باشند، اتصال آنها به وسیله قطعه کوپلینگ انجام خواهد شد. در این مجموعه می توان از انواع الکتروموتور مانند تک فاز یا سه فاز و انواع پمپ ها بسته به نیاز شما استفاده کرد.
بوستر پمپ ها عموما شامل چند پمپ و الکتروموتور نصب شده به موازات هم می باشند که در این حالت دبی آب بین پمپ ها تقسیم می شود. استفاده از این نوع ساختار چند پمپی در بوستر پمپ بسیار کاربردی است، مخصوصا برای ساختمان های بلند و موارد صنعتی که میزان مصرف آب متغیر است، چرا که در هنگام مصرف کاربران از سیالات، پمپ اول شروع به کار می کند و در صورتی که پاسخگوی نیاز درخواستی نباشد، پمپ های بعدی به نوبت روشن خواهند شد. نکته مهم انتخاب درست الکتروموتور (1450 تا 2900 دور در دقیقه) و تعبیه یک محافظ برای مراقبت از آنها است.
البته شرایط در بوستر پمپ های آتش نشانی کمی متفاوت است، در این مورد دو پمپ که می توانند مستقل از هم فعالیت کنند نصب می شوند و هر یک قادر به تامین فشار درخواستی خواهند بود تا در شرایط خاص در صورت عدم عملکرد یکی، دیگری بتواند فعالیت پمپاژ را ادامه دهد.
انواع تابلو برق
با توجه به حساسیت سیستم بوستر پمپ، مخصوصا در انواع چند پمپی و چند الکتروموتوری، کنترل و توزیع جریان الکتریکی مناسب به الکتروموتور ها بسیار مهم است. در نتیجه وظیفه ی هماهنگی دو قطب الکتریکی و مکانیکی اجزاء بوستر پمپ با تابلو برق است. تابلو برق با کنترل نوسانات شدید برق، کنترل PLC، تغییر دور، خشک کار کردن موتور و نوب عملکرد، امنیت اجزاء بوستر پمپ را حفظ و استهلاک سیستم را به حداقل می رساند.
نکته ایی که باید در استفاده از تابلو برق مورد توجه داشته باشید، سطح ایمنی استاندارد آن است.
تابلو برق با وجود اجزاء زیر می تواند به این اهداف تحقق بخشد:
با کنتاکتور ها، کلید زنی قدرت پمپ ها را کنترل می کند
با فیوز ها، از سیستم در مقابل اتصالات کوتاه یا اضافه بار محافظت می کند.
با کنترل فاز، توالی فاز ها را برای الکتروموتورهای سه فاز کنترل می کند.
با کنترل بار، از اضافه بار الکتروموتور ها جلوگیری می کند.
با فلوتر سوئیچ، از پمپ ها هنگام خالی شدن مخزن مراقبت می کند.
با پرش سوئیچ، با کاهش و افزایش فشار آب، دستور وصل و قطع را به کنتاکتور ها می دهد
با لول کنترل، از خشک کار کردن پمپ ها جلوگیری می کند.
تمام اجزاء فوق به سیستم الکتریکی تابلو برق متصل هستند و دستورات عملکرد را با کنترل تابلو برق انجام می دهند.
مدار فرمان بوستر پمپ
مدار فرمان شامل نقشه تابلو برق و مدار فرمان بوستر پمپ می باشد. کارایی بوستر پمپ، استهلاک قطعات تابلو برق و میزان مصرف نیرو در کل مجموعه بوستر پمپ را مدار فرمان تنظیم می کند. مدار فرمان بوستر پمپ در دو نوع دور ثابت و دور متغیر تولید می شوند و کاربرد متفاوتی دارند. به عنوان مثال مدار فرمان بوستر پمپ آتش نشانی از نوع دور ثابت و مدار فرمان بوستر پمپ خانگی و صنعتی از نوع دور متغیر می باشد.