بوستر پمپ آتش نشانی چگونه کار میکند؟
راهنمای جامع بوستر پمپ آتشنشانی: عملکرد و کاربردها
مقدمه:
بوستر پمپهای آتشنشانی ابزاری بسیار حیاتی در حفاظت از اموال و افراد در مواجهه با حریق هستند. در این مقاله، به بررسی عملکرد بوستر پمپ آتشنشانی، اجزای آن و کاربردهای مختلف آن در سیستمهای آتشنشانی میپردازیم.
1. عملکرد بوستر پمپ آتشنشانی:
بوستر پمپ آتشنشانی وظیفه ایجاد فشار و پمپاژ آب در سیستمهای آتشنشانی را بر عهده دارد. عملکرد اصلی این پمپها به این صورت است:
- مکانیسم ورودی: آب از سیستم آبیاری یا سیستم ذخیرهسازی آب به بوستر پمپ وارد میشود.
- اضافه کردن فشار: بوستر پمپ آتشنشانی با استفاده از مکانیسمهای خود فشار به آب اضافه کرده و آن را به فشار مناسب برای پمپاژ به سیستم آتشنشانی میفرستد.
- پمپاژ آب: آب با فشار افزوده شده توسط بوستر پمپ، از طریق لولهها و شلنگهای آتشنشانی به نقاط مورد نیاز برای مبارزه با حریق پمپاژ میشود.
2. اجزای بوستر پمپ آتشنشانی:
یک بوستر پمپ آتشنشانی از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام وظیفههای خاصی را بر عهده دارند:
- موتور الکتریکی یا دیزلی: این موتورها وظیفه ایجاد قدرت مورد نیاز برای چرخش پمپ را دارند.
- پمپ هیدرولیکی: این پمپ وظیفه ایجاد فشار برای پمپاژ آب را دارد و به صورت مکانیکی با تحریک از موتور کار میکند.
- تانک آب: تانک آبی که به عنوان منبع آب برای بوستر پمپ آتشنشانی عمل میکند.
- لولهها و شلنگها: این لولهها و شلنگها برای انتقال آب از بوستر پمپ به نقاط آتشنشانی مورد استفاده قرار میگیرند.
3. کاربردهای بوستر پمپ آتشنشانی:
بوستر پمپ آتشنشانی در موارد زیر به عنوان ابزار حیاتی مورد استفاده قرار میگیرد:
- ساختمانها و ادارات: برای حفظ امنیت و ایمنی افراد و اموال در صورت وقوع حریق.
- صنایع و کارخانهها: برای مبارزه با حریقهای احتمالی در محیطهای صنعتی و تولیدی.
- پارکینگها و تجمعات عمومی: برای ایجاد فشار و پمپاژ آب به نقاط استراتژیک و محلهای تجمع عمومی.
بوستر پمپ آتش نشانی فشار آب را در یک مقدار از پیش تعیین شده حفظ مینماید. به محض افت فشار در سیستم که توسط سنسورهای فشار نصب شده بر روی بوستر پمپ حس میگردد و اطلاع آن به تابلو برق، بلافاصله ابتدا (در صورت وجود پمپ جوکی بر روی بوستر پمپ) جوکی پمپ وارد مدار شده و افت فشار بوجود آمده را جبران مینماید.
در ادامه و در صورتی که میزان دبی مورد نیاز بیش از مقداری باشد که پمپ جوکی قادر به تامین آن است که منجر به افت فشار بیشتر در مدار میگردد تابلو برق فرمان در مدار قرار گرفتن پمپ اصلی را صادر مینماید.
در این وضعیت پمپ اصلی نیز بصورت اتوماتیک روشن خواهد شد تا به کمک جوکی پمپ فشار سیستم را بالا ببرد. پمپ اصلی بوستر پمپ آتش نشانی تا زمانی که سیستم اطفا حریق نیازمند آب باشد در مدار باقی میماند و هر زمان که پرشر سوییچ مقدار فشار را مطابق با میزان تنظیم شده تشخیص دهد سیگنال مربوطه برای تابلو برق ارسال میگردد.
متعاقباً تابلو برق فرمان استاپ را برای الکتروموتور/دیزل موتورِ پمپ صادر مینماید. اگر پمپ اصلی به هر دلیلی نتواند روشن شود با فرمان تابلو برق، پمپ رزرو وارد مدار شده و به ایفای نقش خود مبنی بر تامین فشار مورد نیاز سیستم میپردازد. توجه به این نکته ضروری است که بوستر پمپ آتش نشانی منبع تامین آب برای اطفا حریق نیست و در واقع با توجه به دبی مورد نیاز انتخاب گردیده و هد مورد نیاز را تامین مینماید.
برای بوستر پمپ آتش نشانی با توجه به اینکه به طور معمول دبی آب شهری کمتر از دبی مورد نیاز برای سیستم اطفا حریق است میبایست یک منبع و یا مخزن آب متناسب با دبی مورد نیاز پروژه در نظر گرفته شود تا بتواند به درستی وظایف خود را ایفا نماید.
همانگونه که در بالا توضیح داده شد هدف از بهرهبرداری از بوستر پمپها ایجاد فشار مناسب آب در نقاط مختلف یک مجموعه و یا تامین دبی آب در رنجی مطلوب و ثابت است.
بوستر پمپ، از مهمترین تجهیزات افزایش فشار آب و تزریق آن به سیستم آبرسانی و یا سیستم اطفا حریق میباشد. اگرچه که ساختمان کلی بوستر پمپ آتشنشانی و آبرسانی مشابه (یکی) است ولی همانطور که از نامگذاری آنها مشخص است بوستر پمپ آتش نشانی صرفاً به منظور آبرسانی به تجهیزات اطفا حریق در اماکن مختلف بکار برده میشود ولی بوستر پمپ آبرسانی برای انتقال و یا پمپاژ آب در انواع کاربریهای خانگی، کشاورزی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از تفاوتهای عمده بوستر پمپ آتش نشانی و آبرسانی، پمپ بکار رفته در آنها است که معمولاً به ترتیب پمپ دور متغیر و دور ثابت است. با توجه به نوع پمپ بکار رفته در این دو نوع بوستر پمپ، بوستر پمپ آتشنشانی و آبرسانی را میتوان به ترتیب بوسترپمپ با دور ثابت و دور متغیر نیز نامید.
به دلیل بهرهگیری از پمپ دور ثابت، بوستر پمپ آتشنشانی دارای پرشر سوئیچ بوده و فاقد اینورتر و پرشر ترانسمیتر است اما مدل دور متغیر (آبرسانی) اینورتر و پرشر ترانسمیتر را در تابلو برق خود دارد.
البته دقت داشته باشید، در بوستر پمپ آتش نشانی الزامی به استفاده از بوستر پمپ دور ثابت نیست و میتوان از بوستر پمپ دور متغیر نیز استفاده نمود. میبایست در نظر داشت که بوستر پمپ آتشنشانی برای مواقع اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد ولی بوستر آبرسانی میبایست به نحوی طراحی گردد که توانایی تامین آب به صورت مداوم را داشته باشد.
برای هر پمپ در بوستر پمپ آتش نشانی دو عدد پرشر سوئیچ تعبیه میگردد که یکی از سوئیچها به عنوان رزو و استندبای برای دیگری است. دلیل این موضوع آن است که چون بوستر پمپهای آتش نشانی برای مدت طولانی خاموش است و صرفا در موقع حریق استارت میشود به همین دلیل باید برای هر پمپ دو پرشر سوئیچ داشته باشیم که در صورت عمل نکردن یکی، دیگری وارد مدار شود.
یک بوستر پمپ آتش نشانی حتما باید از سه جز متشکل از یک الکترو پمپ، یک موتور دیزل و یک پمپ جوکی تشکیل شود اما در سیستم پمپاژ آبرسانی این اجزا حتمی نیستند.
در بوستر پمپ آتش نشانی هر یک از پمپها دارای یک منبع دیافراگمی جداگانه بر روی خط دهش است اما در بوستر پمپ آبرسانی اینگونه نیست.
در اجزاء بوستر پمپهای آتش نشانی به ازای هر پمپ یک تابلو برق مجزا و مختص آن پمپ میبایست تعبیه گردد. ولی در بوستر پمپهای آبرسانی اینگونه نیست و به طور معمول یک تابلو برق وظیفه کنترل سیستم بوستر پمپ را به عهده دارد.
در زیر پرشر سوئیچ یک شیر تست وجود دارد که در صورت باز کردن این شیر پمپها استارت میکنند.
نتیجهگیری:
با توجه به عملکرد بوستر پمپ آتشنشانی و اجزای آن که شامل موتور، پمپ هیدرولیکی، تانک آب و لولهها و شلنگها است، استفاده از این نوع پمپها به عنوان ابزار حیاتی در سیستمهای آتشنشانی امری ضروری و اساسی است. تحت فشار این پمپها، آب به طریقی کارآمد به نقاط آتشنشانی ارسال میشود و از گسترش و خطرات حریق جلوگیری میکند.
دسته بندی مطالب
Toggle